Lemak yg diperlukan buat cake ialah mentega, margarin, atau minyak. Kenapa tak difungsikan
shortening (mentega putih)? Sebab shortening tak mengandung air seperti margarin sampai menciptakan kue kurang lembap. Namun, kalau konsisten mau menggunakan shortening, pakai shortening yg mengandung emulsifier. Sebab emulsifier sanggup meringankan mengikat air sampai tak berjalan penguapan.
Fungsi lemak utk menjaga kue supaya tahan lama, menambah nilai gizi, berikan aroma terhadap cake, &
menciptakan cake terasa empuk. Pasti pula memunculkan rasa enak. Lemak pula mempermudah menahan cairan dalam cake yg sudah menjadi.
Lemak utk cake mesti memiliki kebolehan yg baik dalam pengkreman, rasa & bau yg netral, mesti dapat mengemulsi bersama baik & warnnya mesti putih, mesti bersifat plastis kalau difungsikan kepada suhu antara 70 derajat hingga 75 derajat fahrenheit.

Advertisements