Daftar Harga Vga Nvidia Dibawah 2 Juta – Apalah arti sebuah komputer bila tidak ada VGA nya, disini kita akan membincangkan tentang Fungsi VGA. Memang tidak asing lagi sebuah komputer yang di dalamnya terdapat VGA, tapi masih banyak dari kita yang setiap hari menggunakan komputer atau laptop tidak mengetahui dan tidak paham apa saja fungsi dari VGA itu.

Daftar Harga Vga Nvidia Dibawah 2 Juta

fungsi VGA
RADEON
fungsi VGA
nVIDIA
VGA adalah sebuah perkakasan atau peranti keras yang dipasang di motherboard untuk memaparkan gambar pada skrin monitor anda. Fungsi VGA yang paling utama adalah memaparkan gambar atau pandangan ke monitor. Ada banyak sekali jenis-jenis dan fungsi VGA card, dan banyak pula yang berkualiti bagus. Jika anda ingin membeli VGA maka ikutlah cadangan di bawah ini dalam memilih dan fungsi VGA card.

Hal yang perlu dipertimbangkan dalam memilih dan serta fungsi VGA:

1. Pastikan bahawa VGA tersebut boleh memaparkan gambar dalam resolusi yang baik. Untuk pengguna LCD, monitor ini perlu menyokong resolusi asalnya. Untuk monitor CRT, atau monitor yang seperti TV tidak mempunyai resolusi asli. Hanya pastikan VGA yang anda pilih boleh digunakan dalam resolusi yang tinggi walaupun jenis CRT ini dalam resolusi yang rendah.

 

2. Carilah VGA yang berdiri sendiri, bukan on-board memori. Bagi penggila games, VGA sangat penting dalam menampilan gambar. Gambar akan kelihatan bagus dan tidak akan patah-patah ketika kita bermain games jika VGA nya mempunyai kriteria yang bagus. Kerana VGA bekerja sangat keras, maka akan menimbulkan panas. Dengan begini maka VGA akan menggunakan Built-in fans. Peminat ini boleh bising dan juga boleh diam, tergantung dari model VGA itu sendiri. VGA menggunakan aluminium pendingin untuk menyedut udara panas yang ada pada GPU. Kerugian dari VGA yang tidak mempunyai fans adalah membebankan memori utama.

Memasang VGA sangatlah mudah, VGA mempunyai antara muka yang dipasang ke port yang ada pada motherboard dan pastikan bahawa VGA anda serasi dengan motherboard anda.

Ada banyak sekali jenis VGA yang ada dipasaran antarabangsa. tetapi yang paling digemari adalah nVIDIA dan Radeon atau Ati Mobile Radeon. Jenis dari VGA itu sendiri berbeza-beza-ragam bergantung untuk keperluan apa yang diperlukan.

Demikianlah artikel mengenai fungsi VGA yang mungkin belum kita ketahui dan kita fahami. Semoga artikel fungsi VGA dan cara memilihnya ini dapat bermanfaat bagi kita dan menambah wawasan kita tentang teknologi.

Advertisements