Penjelasan Vga Komputer Penuh !!!!!

Daftar Harga Vga Nvidia EVGA – Vga komputer kepanjangan dari Video Graphics Accelerator adalah sebuah perkakasan dengan kemampuan dapat melakukan pentafsiran atau pemprosesan output berupa visual untuk dipaparkan di monitor. Jadi tugas device ini untuk memaparkan gambar / visual ke monitor. Jika anda mahu membuat komputer rakitan untuk games, pereka atau multimedia perkakasan satu ini wajib anda miliki, kerana perkakasan ini sangat menyokong pada pandangan monitor.

Fungsi Vga Komputer

Fungsi vga komputer adalah untuk mengubah atau menterjemahkan isyarat digital dari komputer ke monitor untuk memaparkan grafik. Berdasrkan fungsinya maka dapat diketahui bahawa alat ini mencipta output ke monitor oleh karenanya wajib hukumnya bagi anda menggunakan perkakasan ini untuk bermain game, melukis atau mereka bentuk.

Jenis Vga Komputer

Di lihat dari bentuknya vga komputer terbahagi kepada 2 jenis iaitu on board dan add-onn. Vga on board boleh di jumpai atau temukan di dalam rangkaian motherboard itu sendiri kerana sudah satu pakej. Performen dari jenis on board sendiri sebetulnya cukup baik jika tidak melakukan pemprosesan grafik tahap tinggi seperti permainan 3D.

Daftar Harga Vga Nvidia EVGA

Vga add-on adalah perkakasan berasingan yang dipasangkan pada slot kad grafik di motherboard atau biasa disebut vga Card. Jenis ini sangat sesuai untuk memproses grafik tahap tinggi seperti bermain game 3D, menggambar mengedit filem dan membuat reka bentuk grafik. Namun anda harus memperhatikan kemampuan atau perfomen dari kad grafik add-on jika anda berniat menggunakannya. Sebagai bahan untuk mengetahui kemampuan dari Video Graphics Accelerator baca artikel mengenai komputer rakitan dan anda juga perlu memberi perhatian kepada power supply nya.
Jenis Vga Komputer Berdasarkan Memory Yang Digunakan

jenis ini terbahagi kepada 5 jenis iaitu:
1. DRAM (Dynamic RAM)
Kad grafik dengan menggunakan memori DRAM (Dynamic RAM) mempunyai kelajuan 80ns atau 70 ns, ada juga MD-RAM (Multiple Dynamic RAM) yang mempunyai DRAM (Dynamic RAM) berlapis. DRAM (Dynamic RAM) banyak digunakan oleh VGA card 8, 16 atau 32-bit. Penggunaan DRAM (Dynamic RAM) ditujukan untuk komputer entry level tidak terlalu memerlukan warna dan kelajuan tinggi dalam merendering grafik.
2. EDO RAM
Kad grafik dengan menggunakan memori EDO RAM mempunyai kelajuan 60 ns hingga 35 ns, EDO RAM banyak ditemui pada VGA card 64-bit.
3. VRAM (VIDEO RAM)
Kad grafik dengan menggunakan VRAM (Video RAM) mempunyai kelajuan 20 atau 10 ns, VRAM (Video RAM) lebih mahal berbanding DRAM kerana kepantasannya untuk melakukan pentafsiran. Penggunakan VRAM (Video RAM) biasanya digunakan untuk komputer high level atau untuk reka bentuk grafik.
4. SGRAM (SYNCHRONOUS GRAPHIC RAM)
Kad grafik dengan menggunakan SGRAM (Synchronous Graphic RAM) mempunyai kelajuan kurang daripada 10 ns, SGRAM dibangunkan berdasarkan SDRAM pada memori komputer. SGRAM (Synchronous Graphic RAM) banyak digunakan untuk Video Graphics Accelerator card kelas tinggi yang mempunyai keupayaan 3D accelerator.
5. Rambus
Kad grafik dengan menggunakan Rambus jumlahnya sangat sedikit, biasanya Video Graphics Accelerator card berjenis Rambus digunakan oleh konsol-konsol game seperti Nitendo atau Sega.

Jenis slot Vga Komputer

Untuk pemasangan VGA Komputer, ada beberapa jenis bentuk slot yang ada di dalam motherboard, di bawah jenis-jenis slot peripheral untuk memasang Kad grafik:
Kad grafik ISA adalah jenis kad Video Graphics Accelerator yang dimasukkan pada slot pengembangan ISA (Industry Standard Architecture) bus yang masih bersistemkan I / O 8-bit atau 16-bit.
Kad grafik EISA adalah jenis kad Video Graphics Accelerator yang dipasang pada slot pengembangan EISA (Extended Industry Standard Architecture) bus yang adalah 32-bit sistem I / O.
Kad Grafs PCI adalah jenis kad Video Graphics Accelerator yang dipasang pada slot pengembangan PCI (Peripheral Component Interconnect) bus yang adalah 32-bit atau 64-bit sistem I / O.
Kad grafik AGP adalah jenis kad Video Graphics Accelerator yang dipasang pada slot pengembangan AGP (Accelerated Graphics Port) bus yang adalah 128-bit atau 256-bit sistem I / O.
Kad grafik PCI Express (PCIe) adalah jenis kad Video Graphics Accelerator yang dimasukkan pada slot pengembangan PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) bus yang adalah berangkaian siri sistem I / O nya dengan kelajuan transfernya adalah mencapai hingga 32 GByte / s.

Cara Mengetahui Spek VGA Komputer

Ada 2 cara yang mudah untuk mengetahui spek dari vga komputer iaitu:
1. Menggunakan perisian CPU-Z
Dengan menggunakan CPU-Z ini semua spesifikasi vga boleh mudah kita dapatkan. Mahu cuba sila download terlebih dahulu CPU-Znya. Untuk linknya cari aja di mbah google. Dibawah ini pandangan CPU-Z

cek Vga Komputer
2. Menggunakan DiretX
Caranya sebagai berikut
Buka Main dengan cara pencet tombol Windows + R pada keyboard secara bersamaan.
Taip dxdiag kemudian klik OK atau Enter.
Klik tab Display maka akan tampak maklumat dari Video Graphics Accelerator anda.

Itu saja yang boleh saya curahkan kepada teman-teman tentang Vga komputer. Semoga bermanfaat. Daftar Harga Vga Nvidia EVGA

Advertisements