harga celana gunung pdl terbaru – Teknik packing beg (carrier) semasa mendaki gunung dan aktiviti out bond lain sangat diperlukan supaya barang-barang yang kita bawa boleh kita bawa dengan ringkas, berkesan, rapi. Pembungkusan biasa disebut juga dengan pembungkusan.

Pembungkusan merupakan cara atau teknik menyusun peralatan dalam beg (carrier). Dengan packing (pembungkusan) yang baik ransel akan mampu memuatkan peralatan dengan berkesan namun tetap terasa nyaman dikenakan semasa perjalanan.

Oleh para penggiat kegiatan alam bebas (pecinta alam) packing telah dianggap sebagai salah satu ‘seni’ tersendiri. Sehingga teknik menyusun barang dalam beg ini sangat bergantung pada kepakaran dan kebiasaan masing-masing.

harga celana gunung pdl terbaru

Prinsip-prinsip packing carrier yang harus diperhatikan antara lain:

Masukkan tikar dalam beg.
Sebahagian orang memang lebih suka meletakkan tikar tidur di luar carrier (beg). Namun dengan meletakkan tikar melingkar di dalam carrier bentuk ransel akan lebih tegak dan lebih mudah ketika melakukan packing (meyusun) ataupun mengambil barang dari dalam beg.

Letakkan barang terberat di paling atas
Dengan meletakkan barang-barang yang berat di bahagian atas, beban terberat ransel akan jatuh di bahu. Jika tidak, berat badan akan membebankan pinggul sehingga kaki kurang bebas bergerak dan cepat merasa lelah.

Berat seimbang antara kiri dan kanan
Saat melakukan packing, letakkan barangan sehingga beban antara bahagian kiri dan kanan beg seimbang. Beban yang tidak seimbang akan mengganggu keseimbangan tubuh apalagi mengingat jalur pendakian yang biasanya melalui medan-medan yang sulit.

Memaksimumkan ruang-ruang yang ada.
Barang-barang yang berlubang bahagian dalamnya seperti nasting (periuk serba guna) jangan dibiarkan kosong tetapi lengkapkan dengan barang-barang lain semisal beras, telur dll.

Susun barang mengikut masa penggunaanya
Barang-barang yang akan segera dipakai letakkan dibahagian atas masa packing. Dan sebaliknya, barang yang kemungkinan dipakai sejak kebelakangan dibahagian bawah.

Pisah barang yang sewaktu-waktu diperlukan
Ponco (jas hujan), PPPK dan ubat-ubatan adalah barang yang sewaktu-waktu diperlukan dalam perjalanan. Saat melakukan packing barang-barang ini boleh diletakkan di bahagian atas ransel atau pada beg-beg di luar ransel sehingga saat memerlukan boleh mengambilnya dengan cepat.

Masukkan ke beg plastik
Sebelum di packing dalam beg kelompokkan dan masukkan barang-barang ke dalam beg plastik yang tidak tembus air, terutama pakaian tidur atau pakaian cadangan, kertas kertas, buku, dll.

Lindungi benda mudah pecah
Benda mudah pecah seperti telur sebaiknya dimasukkan ke dalam wadah yang kuat.

Elakkan menggantung benda di luar ransel
Tikar ataupun benda lain sebaiknya jangan diletakkan di luar ransel. Menggantungkan benda di luar ransel selain kurang rapi juga berisiko tersangkut semak atau sejenisnya sehingga akan mengganggu perjalanan

Bawalah beg tambahan
Bila membolehkan bawalah beg tambahan semisal beg kecil yang boleh dikenakan di paha. Beg ini boleh untuk mewadahi barang-barang yang sering dikeluarmasukkan semacam kamera saku, ubat-ubatan, dll.

Para pecinta alam biasa menyebut teknik pembungkusan (packing) ini sebagai seni. Kerana itu, teknik packing beg atau carrier akan sangat bergantung pada selera dan kepakaran masing-masing. Namun prinsip utama dari packing adalah menyusun barangan dengan berkesan, rapi tanpa perlu menyusahkan selama perjalanan.

Saya tidak tahu apakah teknik packing beg galas ini boleh dikuatkuasakan juga pada travel bag atau beg pakaian. Terus terang saya tidak mempunyai travel bag dan beg pakaian.

Advertisements