Kriteria Genteng Yang Baik dan Berkualiti
Memilih penutup bumbung atau jubin memang tidaklah mudah, apatah lagi banyak sekali jenis jubin yang beredar di pasaran, seperti genteng metal, jubin konkrit, jubin tradisional (tanah liat), jubin asfalt, jubin seramik dan sebagainya. Padahal justru di kawasan inilah anda perlu melakukan keputusan yang bijak sekali seumur hidup.
Jubin yang baik tentunya adalah jubin yang dapat memenuhi jangkaan pelanggan terhadap keperluannya. Apa saja yang menjadi kriteria dari jubin yang baik dan berkualiti? dapat dilihat dari beberapa segi:

Segi Fungsional: Tidak bocor dan kuat serta memberikan rasa aman dan nyaman.

Segi Estetika: Bentuk jubin ketepatan (tidak ubah bentuk / meleot) sehingga terlihat rapi pada saat dipasang juga harus tahan terhadap segala cuaca, tidak luntur dan tidak pudar.

Segi Durability (Life time): Awet dan tahan lama dalam jangka masa puluhan tahun baik secara fungsional maupun estetika.
Kerana itu pemilihan penutup bumbung yang tepat, sangat menentukan kekuatan & ketahanan bumbung. Apa saja yang harus diperhatikan pada saat memilih penutup bumbung / jubin?

Material Pembentuk Genteng
Di pasaran dapat kita jumpai jubin yang diperbuat daripada pelbagai jenis material di mana masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri. Ada material yang setelah jangka waktu tertentu akan timbul retak, atau berkarat bahkan ada material yang juga berbahaya bagi kesihatan Harga genteng keramik.
Untuk melihat material jubin yang baik kita boleh melihat atap pada bangunan-bangunan kuno seperti istana-istana di Jepun ataupun China, rumah joglo Jawa yang telah berusia ratusan tahun. Bangunan-bangunan tersebut menggunakan jubin seramik, dan hingga saat ini gentengnya tetap awet walaupun teknologi yang digunakan pada waktu pembuatan masih sederhana.
Jubin seramik boleh memilki life time yang panjang kerana merupakan hasil proses pengeluaran melalui pembakaran temperature tinggi, biasanya 700 hingga 1,100 darjah Celsius sehingga di dapat jubin berbahan seramik yang stabil dan konsisten.

Bahan Pewarna Genteng
Ada dua cara pewarnaan jubin iaitu:
* Menggunakan cat sebagai pewarna jubin.
Setiap barangan yang dicat umumnya akan memerlukan pengecatan semula untuk tempoh tertentu kerana ada risiko perubahan warna. Hal ini tentu saja memerlukan kos berulang dan masa yang terbuang.
* Menggunakan bahan pewarna disebut glazur
Pada jubin seramik berglazur proses pelapisan warna dilakukan selari dengan pembuatan badan jubin yang kemudian dibakar hingga temperature tinggi sehingga kaca-kaca menyatu dengan permukaan jubin warna tidak akan berubah, dan tidak luntur untuk jangka puluhan tahun.
Kanmuri adalah jubin seramik berglazur yang diperbuat daripada material pilihan terbaik yang dihasilkan dengan teknologi moden, melalui proses pembakaran hingga temperature 1,100 darjah cels, dan dikawal sistem komputer untuk menghasilkan warna yang konsisten dan produk yang berkualiti.
Pada jubin seramik, semakin tinggi temperature pembakaran, kwalitasnya akan semakin baik. Pada masa ini masih banyak jubin seramik yang dibakar dibawah temperature 1,000 darjah.
Selain itu dalam setiap tahapan prosesnya, selalu dilakukan Quality control yang ketat agar benar-benar menghasilkan jubin seramik yang berkualiti tinggi dan ketepatan, warna konsisten, mudah dipasang dan rapi
Untuk memberikan keleluasaan pilihan kepada pelanggan, kanmuri menghasilkan dua profil jubin yaitu Profil ESPANICA untuk klasik reka bentuk dan Profil milenio untuk contemporer reka bentuk Harga genteng keramik.
Masing-masing profil mempunyai range warna yang sangat lengkap sehingga dapat disesuaikan dengan reka bentuk & fungsi bangunan yang ada, juga melayani tempahan warna khusus sesuai keinginan pelanggan, tentu saja dengan quantity tertentu.
Untuk market differensiasi, kanmuri selalu melakukan Continues Development terutama pada mana aksesori sehingga range aksesori kanmuri adalah paling lengkap untuk seluruh keperluan yang terperinci reka bentuk bumbung, yang tidak dimiliki oleh brand lain. Kelengkapan aksesori ini sangat menyokong sekali terhadap fungsional jubin dan menjadi suatu SOLUSI bagi konsumen dalam menyelesaikan masalah-msalah bumbung yang sering terjadi,
Disokong pula bahagian technical support yang bersedia membantu pelanggan dalam pengiraan keperluan jubin dan memberikan training untuk para pelaksana di lapangan mengenai pemasangan.genteng yang baik dan benar.
Bijaklah dalam memilih jubin untuk mengelakkan kegiatan pembaikan jubin menjadi acara rutin di musim hujan. Jubin bocor kerana retak dan warna luntur boleh berlaku pada bila-bila saja.
Pada prinsipnya membeli jubin adalah Keputusan Satu Kali untuk jangka waktu yang sangat lama. Keputusan yang salah akan mengakibatkan kos yang jauh lebih besar untuk memperbaikinya.

Advertisements