Layaknya rambut, jubin adalah mahkota dari rumah. Jubin berada pada bahagian paling atas rumah, melindungi rumah dan isinya daripada ancaman yang akan datang seperti terik matahari, deras hujan, bahkan robohnya pohon. Jubin juga akan menjadi bahagian pertama yang dilihat ketika seseorang memandang rumah anda. Untuk itulah pemilihan dan penyelenggaraan jubin amatlah penting, baik dari segi perlindungan dan estetika seni bina rumah.

Ada beberapa tips yang mungkin berguna dalam memilih jubin yang paling sesuai untuk rumah anda. Simak berikut ini:
Tips Memilih Genteng Yang Baik
1. Pilih jenis jubin yang sesuai dengan design rumah kita. Warna-warna seperti hitam, abu-abu dan biru, lebih sesuai diterapkan pada rumah berdesign minimalis. Sedangkan rumah berdesign klasik boleh memilih warna jubin oren atau merah marun Harga genteng tanah liat

2. Tentukan sudut cerun 30 darjah, yang merupakan sudut cerun yang disyorkan oleh semua spek jubin, jika memang harus kurang daripada 30 darjah kerana keadaan yang tidak mungkin sebaiknya pilih penutup dari metal (genteng metal) yang dapat menjamin keselamatan terhadap tampias pada sudut landai.

3. Pilih jubin sesuai dengan kewangan yang anda miliki. Cara mengira mereka adalah dengan menanyakan kepada penjual harga jubin per meter persegi. Jadi akan lebih mudah mengukurnya.

4. Bahan yang paling bagus untuk jubin adalah yang terbuat dari tanah. Jubin yang diperbuat daripada tanah amat ringan, sehingga tidak membebankan dinding dan asas rumah terlalu berat dan juga tidak panas.

5. Elakkan jubin yang berat dan mempunyai lapisan simen. Kerana lapisan simen boleh dengan mudah dikikis oleh air hujan yang lama-kelamaan boleh menyebabkan kebocoran. Gak mau kan punya rumah bocor di mana-mana?

6. Pilih jubin yang mempunyai kuasa tutup baik untuk rumah yang berada di wilayah dengan curah hujan tinggi. Jangan gunakan jubin dengan kuasa tutup minim, seperti halnya jubin plentong, kerana amat berisiko tampias.

7. Khas jubin tanah / seramik, ketik jubin yang akan anda beli, jubin yang telah dibakar secara sempurna akan menghasilkan suara berdenting Harga genteng tanah liat

8. Pilih jubin kecil untuk rumah kecil dan jubin besar untuk rumah besar. Untuk estetika keindahan design exterior rumah anda.

9. Test kekuatan jubin dengan meletakkannya di bidang datar lalu diinjak. Jika jubin berkualiti baik, maka jubin tidak akan pecah apabila dipijak oleh orang dewasa.

Selamat mencuba.

Advertisements