harga sabuk ikat pinggang eiger – Bawalah barang secukupnya kala mendaki gunung. Begitulah cadangan daripada penulis buku Mountain Climbing for Everybody, Harley Bayu Sastha. Dalam setiap perjalanan, para pendaki dinasihatkan membawa beban satu pertiga daripada berat badan mereka, kira-kira 15-20 kilogram.

Untuk mencapai berat bawaan itu, para pendaki harus memilah alat mereka. Menurut Harley, ada sejumlah benda yang wajib dibawa kala mendaki.

harga sabuk ikat pinggang eiger

1. Kasut boots
Kasut berbahan kulit atau kain kanvas sangat dianjurkan dalam mendaki gunung. Apalagi bila anti-air. “Yang pasti, carilah kasut berkulit tebal agar tak mudah koyak dalam perjalanan,” kata Harley dalam bukunya.

Kasut dengan hujung tebal juga sangat bermanfaat. Sebab, boleh melindungi jari kaki jika tersandung. Selain itu, pilihlah alas kaki dengan sol yang mampu mencengkam permukaan tanah agar tidah mudah tergelincir. “Lubang pengudaraan pada kasut juga bagus untuk mendaki.”

2. Kaus kaki
Kaus kaki sangat diperlukan untuk mengelakkan lepuh. Gunakanlah dua pasang kaus kaki dalam tiap perjalanan. Pertama, pakai stokin wool yang menghangatkan telapak kaki, kemudian kaus kaki sintetik yang menyerap keringat.

3. Seluar
Untuk mendaki, ada baiknya menggunakan seluar berbahan ringan, seperti diperbuat daripada kapas nipis yang mampu menyerap keringat. Selain mudah kering, seluar ini tidak menambah berat meski dalam keadaan basah. “Bawa juga seluar wind and water proof, sangat berguna ketika hujan,” ujarnya.

4. Baju berbahan kapas
Selain seluar, baju berbahan katun juga selesa dipakai dan menyerap peluh. Sediakan juga baju berbahan wool serta kemeja flanel lengan panjang. Pakaian ini mampu memanaskan badan.

5. Jaket
Benda ini yang tak boleh ketinggalan. Sebaiknya bawa jaket yang ringan, tetapi kuat serta hangat. Bila tak ada, bawalah sweater wool. “Wind and waterproof jacket juga wajib diboyong kala mendaki gunung,” ujar Harley.

6. Topi dan sarung tangan
Selain untuk menghangatkan, dua benda ini dapat melindungi kulit dari kecederaan akibat duri, ranting, atau batu-batu tajam. Topi, seperti topi rimba, pun mampu menutup kepala dari panas dan hujan.

7. Lampu senter dan pisau
Pada masa membawa lampu senter, jangan lupa menyiapkan bateri sandaran. Selain itu, dianjurkan membawa pelbagai jenis pisau: pisau saku serba guna, pisau golok, dan pisau pinggang.

8. Peralatan tidur
Untuk kegiatan rehat, bawalah satu pasang pakaian khusus, termasuk kaus kaki. Kantung katil dan tikar juga perlu dibawa sebagai alas tidur. Alat ini diperlukan agar para pendaki boleh berehat dalam keadaan bersih sehingga tak mudah dijangkiti penyakit.

9. Peralatan memasak
Korek api, spirit, parafin, periuk, sudu, cawan, pinggan, serta alat masak lapangan adalah benda wajib diboyong kala mendaki. Begitu juga dengan 1-2 liter air bersih. Namun anda tidak perlu membawa benda ini dalam backpack sendiri. Melainkan dapat membaginya dengan teman seperjalanan.

10. Alat navigasi dan ubat-ubatan
Anda tak perlu membawa segala ubat-ubatan. Cukup ubat umum, seperti pembalut, obat merah, atau plaster, ubat batuk dan cirit-birit, serta ubat-ubatan peribadi.

Advertisements